Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

Eerste wedstrijd in Luxemburg: etappekoers Elsy Jacobs

GPElsyJacobsDit weekend rijdt Ellen de etappewedstrijd Elsy Jacobs. Na bijna de hele wereld te hebben gehad, is het voor het allereerst dat Ellen een wedstrijd rijdt in Luxemburg. Vrijdagavond mag Ellen weer haar regenboogoutfit aantrekken voor de proloog en zaterdag en zondag wordt de etappekoers vervolgd met een etappe over 103 en 99 km.

Volg Ellen hieronder dagelijks!

Elsy Jacobs logo

 

 

 

 

 

Omdat Ellen deze etappe koers rijdt in Luxemburg, kan ze niet haar titel verdedigen in de Gracia-Orlova, een Tsjechische etappekoers die ze vorig jaar won en die ook dit weekend plaatsvindt. Ellen kijkt natuurlijk uit naar haar tweede tijdrit van het seizoen, alhoewel deze erg kort is: een proloog over 2,59 km. Voor teamgenoot Christine Majerus is het ook een spannend weekend. Als nationaal kampioene van Luxemburg, mag ze de nationale trui showen op haar bekende wegen in de enige Luxemburgse wedstrijd op de vrouwenkalender. 

Ploegpresentatie

 

Etappeoverzicht

2 mei proloog Cessange–Cessange 2,59 km
3 mei etappe 1 Garnich–Garnich 102,6 km
4 mei etappe 2 Mamer–Mamer 99,1 km

 


Ploegpresentie Boels-Dolmans Cycling Team.
         Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Proloog: Cessange

In de korte proloog van de etappekoers Elsy Jacobs was het secondewerk. Ellen van Dijk finishte tweede achter Marianne Vos. Ellen kwam twee seconden te kort om Vos van de winst te houden. Helemaal onverwacht was dat niet voor de wereldkampioene tijdrijden. "Maar wel heel zuur natuurlijk als je dan tweede wordt. Maar vooraf wist ik dat Marianne goed zou zijn op dit parcours. Ze kan op een kort en bochtig parcours veel beter accelereren en dat heb je hier nodig om te winnen."

 

Etappe uitslag: 2e
Algemeen klassement: 2e (+2")

Etappe 1: Garnich

Ellen mocht vandaag in de groene sprinttrui rijden, omdat ze tweede in dat klassement staat. Ze eindige in de eerste echte etappe 10e in de eindsprint van het peleton op 1' 11" van etappewinnares Anna van der Breggen.

Ploegleider Danny Stam erkende dat  Boels-Dolmans voor de verandering niet de regie in handen had, maar achter de feiten aan holde. De ploeg verloor Lizzie Armitstead die niet fit was en met het oog op de Tour of Britain in de remmen kneep. De andere rensters van de ploeg misten in het begin de slag en kregen in de ogen van Stam vervolgens geen grip meer op de wedstrijd. "Ze wisten die eerste fout te herstellen, maar als je zoiets gebeurt, is het lastig weer in de koers te komen. Dat bleek ook en het was Rabo-Liv dat hier optimaal wist te profiteren van die onmacht. Zij staan hier met een sterk blok en dicteerden de koers. Anna van der Breggen maakte dat heel sterk af, want die hield op dit parcours solo prima stand. We gaan er morgen alles aan doen om nog in ieder geval een ritzege te behalen. Het parcours van zondag vraagt om een sprint. Daar hebben Rabobank maar ook de andere teams baat bij. Aangezien wij onze snelste vrouw met Armitstead missen, wordt het nog een hele uitdaging om er wat van te maken. Maar proberen zullen we het."

Etappe uitslag: 11e
Algemeen klassement: 4e (+1' 19")

Etappe 2: Mamer 

Etappe 2 in één zin: gestart met een compleet peleton, weinig spektakel, aangekomen met een compleet peleton. Er waren wel veel aanvallen en het peleton brak even op een klimmetje, maar het kwam steeds weer bij elkaar. Ellen sprintte mee in de massasprint en finishte als zevende. In het algemeen klassement eindige Ellen op de vierde plaats.

Ploegleider Stam kon er mee leven na drie dagen koers in Luxemburg. "Ellen eindigt net naast het podium als vierde en daarmee doet ze het in een ronde zonder een lange tijdrit en met veel boniseconden voor de sprinters gewoon goed. Je ziet dat deze wedstrijd altijd in de zaterdagetappe beslist wordt en dat was dit jaar niet anders. In die rit waren we niet opgewassen tegen de kwaliteiten van Anna van der Breggen en haar team, op zondag viel dat niet meer recht te zetten. Ik denk dat we er al met al het maximale uit gehaald hebben na de afloop van de zaterdagrit. We wisten na de eerste succesvolle weken van het seizoen al dat we niet konden blijven winnen, maar we hebben ons zeker weer laten zien hier in Luxemburg."

Etappe uitslag: 7e 
Algemeen klassement: 4e (+1' 19")