Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

[Interview] Van Dijk: 'Werd niet vrolijk van het parcours in Rio'

Helden interview december2015 thumb2

Wielrenster Ellen van Dijk kende een seizoen met twee gezichten. De voormalig wereldkampioen tijdrijden won met overmacht een gouden medaille op de Europese Spelen, maar kon bij het WK in Richmond geen potten breken. Helden Online belde met de 28-jarige renster van Boels-Dolmans Cycling Team.

"Over het algemeen kan ik tevreden terugkijken op dit jaar," zegt Van Dijk tegenover Helden Online. "Natuurlijk is er een aantal dingen niet gegaan zoals ik graag wilde. Voor het seizoen had ik de Europese Spelen en het WK aangekruist. Daar wilde ik gaan pieken. Tijdens de Europese Spelen was ik erg in vorm, maar tijdens het WK niet. Dat is zuur, want dat evenement zit nog vers in mijn geheugen."

Europese Spelen
Van Dijk kijkt met veel plezier terug op de Europese Spelen. In Bakoe won ze de individuele tijdrit en werd ze vierde bij de wegwedstrijd. De overmacht waarmee Van Dijk de tijdrit won, was indrukwekkend. Slechts één vrouw eindigde binnen een minuut van haar. "De Europese Spelen waren één van mijn hoofddoelen dit jaar. Om me extra goed voor te bereiden was ik op hoogtestage geweest in de Sierra Nevada. Ik was die periode in topvorm. Natuurlijk was die tijdrit geweldig, maar ook na de wegwedstrijd was ik erg tevreden."

 

Eind juli brak Van Dijk tijdens La Course in Frankrijk haar sleutelbeen bij een massale valpartij op de Champs-Elysées. Daardoor was de voorbereiding op het WK niet optimaal. "Die val heeft zeker meegespeeld in het uiteindelijke resultaat in Richmond. Het gebeurde zes weken voor het WK, dus in principe had ik nog voldoende tijd om daarvan te herstellen. Alleen was het een race tegen de klok. Ik had die periode veel moeite om de rust te bewaren, ging te fanatiek aan de gang met heel veel dingen. Ik was te onrustig, wilde te snel te veel doen en kwam mezelf op een negatieve manier tegen. Daarnaast was het erg jammer dat ik materiaalpech kreeg in de tijdrit. Mijn wiel liep tegen mijn frame, daar heb ik veel krachten mee verspeeld. Natuurlijk is het heel vervelend dat ik niet goed presteerde op het WK. Toch is het ook een goede les voor de belangrijke evenementen volgend jaar. Voor mij is het heel belangrijk dat ik niet doordraaf in bepaalde dingen. Je kan nog zo goed in vorm zijn, maar als het mentaal niet goed zit, heb je een probleem. Ik ben dan ook erg blij dat Merijn Zeeman van Lotto-Jumbo mij helpt op dat vlak. Hij zorgt ervoor dat ik mentaal in the zone blijf, de rust bewaar."

 

Vakantie
Na het WK besloot Van Dijk een aantal weken op vakantie te gaan. "Ik ben vrijwel direct met een vriendin doorgevlogen naar Vietnam om daar te backpacken. Het was fijn om even wat afstand te hebben van het fietsen. Ik heb daar goed kunnen ontspannen. Ik zat daar drie weken zonder fiets, dat was best wel lang, ha. Ik doe het niet vaak. Na twee weken begon het ook al weer te kriebelen, dat ik dacht: nu wil ik toch wel weer heel graag fietsen. Waarom ik voor Vietnam koos? Geen idee, ha. We wilden graag naar Azië. Eerst dachten we aan Indonesië, maar uiteindelijk is het Vietnam geworden. Dat land heeft natuurlijk een rijke historie vanwege alle oorlogen. Daarnaast heeft het een schitterende natuur. Een perfecte plek om even te genieten. Het was een topvakantie." 'Dit jaar is goed geweest voor de airmiles, ha' Olympische Spelen Twee dagen na haar vakantie zat van Dijk opnieuw in het vliegtuig. Dit keer was de eindbestemming Rio de Janeiro, de stad waar volgend jaar de Olympische Spelen plaatsvinden.

'Dit jaar is goed geweest voor de airmiles, ha.'

De trip naar Brazilië was erg nuttig. Iedereen was nog een beetje in de vakantiestemming, dus het was erg ontspannen. We waren daar natuurlijk om het parcours van de Olympische Spelen te bekijken, zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden. Ik had al gehoord dat het parcours daar volgend jaar erg zwaar is. Toen ik daar was, werd dat nog maar eens bevestigd. Het viel niet mee, werd er niet vrolijk van. Het is niet echt mijn ding. Dat is ontzettend jammer natuurlijk." Naast de Olympische Spelen staat er ook een aantal andere grote evenementen hoog op haar lijstje voor 2016. "Er is volgend jaar voor het eerst een EK. Daar kijk ik erg naar uit. Verder wil ik goed presteren op het WK in Qatar. Dat is een vlak parcours, dus daar liggen voor mij zeker kansen.

Naast de Spelen, het WK en het EK richt ik mij op de voorjaarsklassiekers. Daar wil ik mezelf laten zien. Dat is ook belangrijk, want ik moet nog geselecteerd worden voor Rio."

'Natuurlijk is het niet leuk om verslagen te worden, maar dat hoort erbij'

Anna van der Breggen
Wielrenster Anna van der Breggen was een belangrijke reden waarom Van Dijk in 2015 minder wedstrijden won. Van der Breggen presteerde geweldig en werd eind vorige maand op het wielergala verkozen tot Wielrenster van het Jaar. "Anna is een fantastische renster. Wat zij dit jaar allemaal heeft gepresteerd, is ontzettend knap. De laatste jaren was ze natuurlijk al goed, maar moest ze vaak nog in dienst van Marianne (Vos, red.) rijden. Dit jaar kwam het er helemaal uit. Ze is een renster van wereldklasse, dat is heel simpel. Natuurlijk is het niet leuk om verslagen te worden, maar dat hoort erbij. Ze fietste dit jaar gewoon een aantal keer harder. De tijden liegen niet. Volgend jaar ga ik weer mijn uiterste best doen om haar te verslaan."

Helden interview december2015 1

Voor het zover is, gaat Van Dijk eerst nog even de feestdagen vieren met familie. "Na zo’n druk jaar is het goed om een langere periode thuis te zijn. Met de kerstdagen en Oud en Nieuw zoek ik even lekker de gezelligheid op. Vervolgens vertrek ik weer naar het buitenland om me voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Naar beide zaken kijk ik erg uit."

 


 Lees meer interviews van Ellen van Dijk
 Lees het interview op Heldenonline.nl