Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

Ellen van Dijk in The Women's Tour. Hello Britain!

WomensTour2014Na door de treintunnel te zijn gegaan is Ellen in Groot-Brittannië aangekomen waar ze woensdag start in The Women's Tour. Het is de eerste vrouwenversie van de Tour of Britain die tot zondag duurt en vijf etappes telt.
Volg Ellen hier van dag tot dag.

WomensTour2014

 

 

 

 

 

Helaas voor Ellen zit er geen tijdrit in deze etappekoers maar ze kijkt er erg naar uit om de Tour te rijden. De dag voor de start reageerde ze: "Het is erg spannend om deze nieuwe koers te hebben. Het ziet er erg goed georganiseerd uit. Ik heb zin om hem te rijden :)." Voor Ellens Britse teamgenoten Lizzie Armitstead en Emma Trott is het een spannende Tour. Het is de enige Britse wedstrijd op de vrouwenkalender en zij willen natuurlijk graag hun kunnen in eingen land laten zien. 

 

 

Ellen van Dijk in The Daily Telegraph
In de Britse pers is er erg veel aandacht voor The Women’s Tour. The Daily Telegraph noemt Ellen als een 'key rider' voor etappe 1 (klik op de afbeelding hierboven).

Etappeoverzicht

7 mei etappe 1 Oundle–Northampton 93,8 km
8 mei etappe 2 Hinckley–Bedford 118,5 km
9 mei etappe 3 Felixstowe–Clacton 90,5 km
10 mei etappe 4 Cheshunt–Welwyn Garden City 97,8 km
11 mei etappe 5 Harwich–Bury St Edmunds 108,3 km
     Ploegpresentatie

 

Etappe 1: Secondewerk voor het klassement

Met indrukwekkend veel publiek en enthousiaste mensen, wat Ellen deed denken aan de Olympische Spelen in Londen, ging de Tour van start in Oundle. Het is een koers in Engeland, dus inderdaad ja: regen. Ellen ging er meteen voor en won de eerste tussensprint. Met de 3  verdiende bonificatieseconden was ze op dat moment virtuele leidster van het algemeen klassement. Na veel kopwerk met het team gedaan te hebben kwam het op de streep aan op een massasprint. Ellen trok de sprint goed voor Lizzie aan, maar door de gretigheid kwam ze te vroeg op kop waardoor ze als achtste eindigde. Morgen een nieuwe kans!

Ploegleider Danny Stam was blij met de behaalde bonificatiesecondes van Ellen en Lizzie: "Je hebt in deze ronde geen tijdrit en geen echte bergrit, dus dan komt het toch wel op de seconden aan in het klassement. Onderweg pakten we de seconden goed mee, maar de eindsprint verliep niet helemaal soepel. Er zal vast nog wel een keer een groep weg komen in deze ronde, maar de kans is heel groot dat daar rensters als Vos en Johansson ook bij zitten."

  param name="swLiveConnect" value="true" />
Etappe uitslag: 20e 
Algemeen klassement: 4e (+ 9")
  Bekijk mijn race op
Ellen van Dijk op Strava
 
 


Etappe 2: Regen, regen, regen

In de stromende regen, maar desondanks met opnieuw veel enthousiast publiek, ging etappe 2 van start. Tijdens de etappe zou het ook niet opklaren. Bij de eerste tussensprint lanceerde Ellen ploeggenoot Lizzie die zo de sprint van het peloton won, wat ze later ook bij de tweede tussensprint zou doen. Ze verzamelde zo belangrijke bonificatiesecondes waardoor ze een aantal plaatsen in het algemeen klassement steeg. Door een valpartij halverwege de etappe raakte Ellen iets op achterstand en moest ze in de achtervolging om terug in het peloton te komen. Boels-Dolmans nam in de finale het initiatief om het gat dicht te rijden naar de twee Italianen Rossella Ratto en Susanna Zorzi die eerder in de etappe waren weg gesprongen. De ploeg kreeg echter te laat hulp van andere ploegen waardoor de twee vooruit bleven. Achteraf ook niet heel erg, omdat Lizzie ingesloten raakte in de sprint. Was het de spurt voor de dagzege geweest dan had het ook meer boniseconden gekost aan de concurrenten. De ploeg hoopt morgen voor vuurwerk te kunnen zorgen!

 
Etappe uitslag: 18e 
Algemeen klassement: 7e (+ 16")
  Bekijk mijn race op
Ellen van Dijk op Strava
 
 


etappe3 EllenEtappe 3: Wind, wind, wind

Vandaag een etappe langs de kust met veel wind; de perfecte ingredienten voor een waaier etappe! Het waaide erg hard en het begon dan ook echt met 'Nederlands koersen': rijden op de kant en veel aanvallen. Boels-Dolmans deed er alles aan om weg te komen maar steeds was er weer een hergroepering. Nadat Lizzie de eerste tussensprint won, was het Ellen die als tweede punten pakte bovenop de eerste berg. Voor en na de tweede tussensprint, waar Lizzie tweede werd, was er de ene na de andere aanval. Ellen haalde met haar team 11 km voor de streep het sterke drietal Van Vleuten, Villumsen en Worrack terug. Tiffany Cromwell ontsnapte met nog 3 km te gaan, maar werd door Boels-Dolmans en Rabobank Liv weer terug gehaald. De massasprint was minder succesvol, Lizzie had een zachte band en finishte als vierde. Ellen eindigde als negende ook in de top-10 en staat achtste in het klassement.

Reactie van Ellen
"Ja dat was een pittige etappe. Ondanks de harde wind lukte het toch niet om een waaier op te zetten omdat het niet open genoeg was. Veel bevouwing, bomen en draaien en keren. Jammer, want we waren vanaf km 0 in de actie. De tussensprints gingen weer goed, maar in de finale misten we nog een keer een belangrijk groepje. Gelukking konden we die dichtrijden, maar kreeg lizzie in de finale uiteindelijk een afloper. Dat was pech, want de lead out ging goed. We geven de moed niet op!"

 
Etappe uitslag: 9e
Algemeen klassement: 8e (+ 25")
  Bekijk mijn race op
Ellen van Dijk op Strava
 
 


Etappe 4: Opnieuw pech in de finale...

Ellen reed vandaag erg lekker zei ze zelf na afloop van de wedstrijd. Toch was het voor Boels-Dolmans wel weer een pechdag vandaag. Pawlowska zat in de ontsnapping die voor de tweede tussensprint weer werd teruggehaald. Ellen bracht Lizzie goed naar deze sprint die daar 1 bonificatieseconde won. Daarna was het weer rijden voor de massasprint. Lizzie reed echter 4 km voor de finish lek en moest van wiel wisselen. Na van gewisseld te hebben kon ze nog wel terug naar voren, maar was niet meer in staat vooraan in de sprint mee te doen. Toch werd ze nog knap tiende.

 
Etappe uitslag: 22e
Algemeen klassement: 15e (+ 42")
  Bekijk mijn race op
Ellen van Dijk op Strava
 
 


Etappe 5: De laatste dag, maar zonder Lizzie

Helaas kon Lizzie vandaag niet van start gaan omdat ze ziek was geworden. Nadat een kopgroepje van drie rijdsters 10 km voor de finish werd terug gekapkt probeerde Ellen een paar keer de race hard te maken en weg te komen uit het peloton. Jammer genoeg lukte het niet en liet het peloton niemand gaan. Net zoals de vorige dagen werd het dus weer een eindsprint. Ellen hoefde nu niet de sprint voor Lizzie aan te trekken en kon dus zelf vol gaan. Ze reed in derde positie maar helaas werd ze in een bocht voor de finish half de drangrekken ingereden en moest ze in de remmen en eindigde zo als 16e.
Omdat het de laatste wedstrijd was van ploeggenoot Emma Trott, heeft de ploeg haar op het podium aan het eind van de etappe bedankt. Een emotioneel moment voor Emma.
Zo, The Women's Tour zit erop. Ondanks alle pech met de ploeg heeft Ellen toch genoten van de Tour. En nu.. ff lekker rust!

 
Etappe uitslag: 16e
Algemeen klassement: 14e (+ 55")
  Bekijk mijn race op
Ellen van Dijk op Strava
 
 


Lees meer in de pers 

       Vos en Van Dijk in Women's Tour of Britain (Cyclingonline.nl: 4 maart 2014) 
       Stage 1 Oundle to Northampton. Key rider Ellen van DijkStage 1 Oundle to Northampton. Key rider Ellen van Dijk (The Daily Telegraph: 6 mei 2014)
       Van Dijk vierde na eerste rit in GB (RTV Utrecht: 7 mei 2014)
       Garner 8e in Women's Tour, Van Dijk 9e (RTV Utrecht: 9 mei 2014)
       Garner zevende, Van Dijk vijftiende in Women's Tour (RTV Utrecht: 11 mei 2014)