Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

Ellen wint zilver bij WK tijdrijden

WKtijdrijden 9bbEllen heeft vandaag zilver gewonnen bij het WK tijdrijden in de hitte in de woestijn van Doha, Qatar. De Europees kampioene op dit onderdeel gaf iets minder dan zes seconden toe op de Amerikaanse Amber Neben.

 

 

 

 

 

WKtijdrit NOSTijdens haar race was er niet veel verschil met de Amerikaanse Amber Neben. Na bij het éérste tussenpunt als derde door te komen, was Ellen halverwege de race de snelste bij het tweede tussenpunt. Ze had het tweede gedeelte 11 seconde sneller gereden dan Neben en had zo een voorsprong van 4 seconde. Zichtbaar werd de voorsprong nog groter met de virtuele tijdsverschillen. Echter moest ze in het laatste gedeelte tijd toegeven op Neben. Zes seconde langzamer dan haar kwam Ellen na 28,9 kilometer over de streep. Letterlijk en figuurlijk nam Ellen plaats op één van de hot-seats. Aan de tijd wist in het laatste blok niemand meer te komen en zo eindigde ze als tweede.

 

Ellen

WKtijdrit NOS2Met het resultaat was Ellen niet tevreden: "Ik ben één keer wereldkampioen geweest en dan wil je... Zilver is gewoon niks. Dit was een heel grote kans om voor de tweede keer de regenboogtrui aan te mogen trekken op dit onderdeel, jammer genoeg is me dat net niet gelukt. Maar de charme van tijdrijden is dat tijden nooit liegen, het gaat erom wie op die bewuste dag het hardst rijdt en dat was ik vandaag net niet. Ik heb goed gepresteerd, ik kon niet harder, zo simpel is het gewoon. Ik heb onderweg geen dingen gedaan waarvan  ik kan zeggen dat het mij heeft opgebroken. Amber Neben was gewoon sneller, heeft op het juiste moment gepiekt. Al moet ik zeggen dat ik in mijn voorbereiding niets anders had kunnen doen om hier te kunnen winnen. Een paar weken geleden hadden we in Frankrijk een tijdrit. Toen reed ik niet zo goed, vond ik, maar hield ik haar wel achter me. Misschien kan ze ook goed tegen hitte. Ik vond het eerlijk gezegd niet haar parcours en wel het mijne. Dit was een heel mooie kans voor mij. Ik was er dichtbij, maar het was niet voldoende.

De hitte is er. Daar kun je wel heel erg moeilijk over gaan doen, maar je moet gewoon gaan fietsen en er het beste van maken. Ik heb thuis al heel veel aan acclimatisatie gedaan, veel in de sauna gezeten, met 36 thermojacks aan getraind, haha. Ik heb heel wat afgezweet. Maar ik kan wel redelijk tegen hitte." Ellen kreeg expres geen tussentijden onderweg om haar eigen race te rijden. "We hadden afgesproken dat ik het vanaf het laatste tussenpunt wel wilde weten. Ik hoorde dat ik twee seconden achter Neben lag. Toen dacht ik: die kleine Amerikaan...? Ik heb alles gegeven, maar ik kon niet harder. Ze was gewoon beter vandaag."