Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

Ellen in de Ladies Tour met winst in ploegentijdrit in bergtrui

etappe2 9aDinsdag gaat Ellen van Dijk van start in de Boels Rental Ladies Tour. De etappekoers bestaat uit zes etappes met de finish zondag in Valkenburg. Op woensdag is er een ploegentijdrit in Sittard/Geleen.

Zie ook: 2014, 2015

 

 


Etappeoverzicht

30 augustus etappe 1
Tiel
103,1 km
31 augustus
etappe 2
Gennep (TTT)
26,4 km
1 september etappe 3 Sittard/Geleen 122,6 km
2 september etappe 4
Den Bosch 110,8 km
3 september etappe 5 Tiel 115,7 km
4 september etappe 6
Bunde  Valkenburg
119,4 km
 
 

Etappe 1: 103,1 km

Er waren vandaag verschillende ontsnappings pogingen maar alles werd weer terug gehaald. Het kwam neer op een massasprint. In de massasprint deed Boels-Dolmans goede zaken. Amalie Dideriksen won de sprint en vlaak daarachter sprintte Ellen naar de vijfde plaats.

 

etappe uitslag: 5e (+ 0")
Algemeen klassement: 5e (+ 10")

InterviewNOS
Vooruitblik NOS met interview Ellen van Dijk

Etappe 2 - Ploegentijdrit (26,4 km)

Net als vorige week bij de wereldbeker ploegentijdrit in Zweden, was Boels Dolmans vandaag de sterkste in de ploegentijdrit. De ploeg was 33 seconde sneller dan de Duitse ploeg Canyon SRAM en Rabo-liv werd met ruim een minuut achterstand derde. Door de winst van Boels-Dolmans blijft de Deense Amalie Dideriksen draagster van de leiderstrui.

 

Ellen

Om hier met zo'n verschil te winnen dat is supermooi. We gingen echt heel hard, 52 km/u gemiddeld. Dat is echt een heel gaaf gevoel. Op de heenreis hadden we vijf seconde voorsprong op het eerste tussenpunt. Toen gingen we echt al wel hard en toen dacht ik, 'dit is echt niet al te veel 5 seconde'. Uiteindelijk winnen we hier met 33 seconde voorsprong op de nummer twee dus dat is supermooi. Dit was de laatste ploegentijdrit voor het WK en geeft een goed vertrouwen. Voor de rest van de dagen hopen we natuurlijk voor het klassement te gaan. Ik ben zelf helaas een beetje verkouden maar in principe ben ik in orde dus ik hoop dat de verkoudheid snel over gaat. Het gaat in deze koers heel vaak om bonificatie seconde en dus om sprints. We hebben in de ploeg veel rappe rensters. Ik denk dat ik niet de eerst vooruitgeschoven renster zal zijn maar we moeten even kijken hoe het zich verder ontwikkelt de komende week.

 

Etappe uitslag: 1e
Algemeen klassement: 2e (+ 10")

Interview na de ploegentijdrit met Ellen van Dijk


Etappe 3: Ellen in de bergtrui

Het alert rijden van Ellen op de heuvels werd aan het eind van de dag beloond. Op het podium mocht Ellen de bergtrui aantrekken!

Twee vluchtkoppels domineerden de beginfase van deze rit. De kloof met het tweede stel - Tromp en Knetemann - groeide tot boven de twee minuten, maar werd niet als bedreiging gezien. "We besloten dat we de boel uiteen wilden rijden. De vluchters waren bijna terug gehaald, het was de perfecte tijd. We voerden de druk op. Dat werkte goed uit." Boels-Dolmans kwam op kop te rijden bij het 83 kilometerpunt. Tien kilometer  later, waren nog maar dertig rensters voorin over. "We vonden de groep groot genoeg om het nog een keer uit te dunnen" zei Blaak. "We vielen aan en anderen plaatsen tegenaanvallen. We bleven met de sterksten over." De sterksten veertien rensters - waaronder drie rensters van Boels-Dolmans - sprintte heuvelop nabij Sittard voor de winst. Het was niet echt een sprint maar meer wie zo hard mogelijk omhoog kon rijden. Iedereen gingen vanaf de voet van de klim aan op hoog tempo. Chantal Blaak werd derde in de derde en veroverde daarmee de leiding in het algemeen klassement. Ellen finishte op slechts enkele seconde als 6e.

 

Etappe uitslag: 6e (+ 8")
Algemeen klassement: 2e (+ 11")


Etappe 4

Boels-Dolmans wist vandaag de posities van de drie rensters in de top 3 te behouden. Luxemburgs Christine Majerus sprong mee met de kopgroep, die tot de finish stand hield, terwijl haar ploeggenotes daarachter de controle hielden.

Het was een relatief ontspannen dag. Het harde werk van Amalie Dideriksen en Lizzie Armitstead op kop van het peloton gaf ons de gelegenheid het een beetje rustig aan te doen, wat prettig was na de rit van gisteren. We konden ons een beetje weg steken." Terwijlde start chaotisch was met waaiervorming en aanvallen.  "Het was gekkenwerk in het begin. Niemand wilde in het gootje rijden en iedereen vocht voor zijn plek. Je moest op je tellen passen. Maar toen reed de groep weg en werd het rustig in het peloton. We waren er gelukkig mee." Toen de voorsprong toenam, namen Armitstead en Dideriksen de taak op zich om het peloton aan te voeren met een gestaag tempo. "We moesten het werk op ons nemen, anders zou niemand dat doen. Lizzie en Amalie hebben zestig kilometer op kop gereden. De vluchters reden verder weg, maar het was goed. De verschillen in het klassement zijn er nog altijd en ik denk dat iedereen richting zondag kijkt. Dat wordt een lastige rit. Maar we zullen zeker oplettend moeten zijn."

Wel raakte Ellen vandaag haar gele bergtrui kwijt. Maar Ellen zal morgen niet in het tenue van Boels-Dolmans te zien zijn omdat ze de paarse trui aan mag.

Etappe uitslag: 24e (+ 4' 39")
Algemeen klassement: 2e (+ 11")


Etappe 5

Het peloton bleef voornamelijk bij elkaar over de nauwe wegen en dijken. Een trio begon de slotomloop met minder dan een minuut voorsprong op het peloton. Maar toen de sprinttreinen naar voren kwamen, verdween die marge al snel. sneeuw voor de zon. `Er gebeurde niet veel vandaag, maar met de wind die er was, kon er wel telkens iets gebeuren. Daarom waren we altijd samen als ploeg en altijd van voren. Het was mentaal daardoor een zware dag, want je moet altijd opletten. Ik denk dat we dat goed deden.

Boels-Dolmans heeft een riante voorsprong in het algemeen klassement en bezet nog altijd de eerste drie plaatsen in het algemeen klassement. Ellen van Dijk volgt Blaak op elf seconden op de tweede plaats. Karol-Ann Canuel is derde met 33 seconde achterstand. De beste renster van buiten de ploeg in de rangschikking is Lisa Brennauer, die vierde is op veertig seconden.

Etappe uitslag: 15e (+ 0")
Algemeen klassement: 2e (+ 11")
Samenvatting etappe 5


Etappe 6

Het was vandaag zaak om de positie in het algemeen klassement vast te houden en als Chantal er doorheen zou zakken eventueel een plek te steigen. Ellen reed de hele dag super goed van voren en zat zelfs nog mee in een ontsnapping met een andere rensters. Die werd weer bijgehaald en er ontstond een kopgroep van 16 rensters. Na verschillende ontsnappingen uit deze groep kwam alles weer samen. Het kwam toch aan op de bergen in de finale. Chantal Blaak had het soms lastig en was het de taak maar kwam steeds weer sterk terug. Na een spannende finale waar het uiteindelijk beslist werd op de slotklim op de Cauberg wist Ellen als 2e over de finish te komen. Uiteindelijk werd Ellen 3 seconde achter Chantal Blaak tweede in het algemeen klassement.

"Ik ben heel blij. We wonnen deze ronde als team en hebben constant aan de leiding gestaan. Het is lastig om die koppositie een week lang vast te houden, maar iedereen heeft hard gewerkt om het doel te laten slagen. Lizzie Armitstead was super, super sterk vandaag. Ze reed constant op kop van die groep met favorieten en hield het tempo zo hoog dat niemand durfde aan te vallen. Toen ze ons langs de drie koploopsters leidde, werd het duidelijk dat de rit beslist zou worden in de sprint naar de top van de Cauberg. Kasia Niewiadoma (Rabo-Liv) viel aan bij de voet van de klim. We probeerden allen haar te volgen. In de laatste driehonderd kilometer viel zij enigszins stil en ik kwam juist opzetten op het laatst. Maar uiteindelijk bleek ze net iets beter."


Etappe uitslag: 2e (+ 3")
Algemeen klassement: 2e (+ 3")

Samenvatting (L1)