Ellen-van-Dijk-Header vertical stripe
Arrow
Arrow
Slider

Niet fit in de Energiewacht Tour

EWT thumbNa een paar dagen ziek op bed te hebben gelegen na de Ronde van Vlaanderen is Ellen toch van start gegaan in de Energiewacht tour. De tour door de provincie Groningen bestaat uit 6 etappes inclusief een proloog en een ploegentijdrit op vrijdag. De etappekoers finisht zondag op het Duitse waddeneiland Borkum.

 

Etappeoverzicht
Etappeoverzicht
De Energiewacht Tour werd uniek voor het vrouwenwielrennen elke dag live uitgezonden op tv. Samenvattingen zijn te zien onderaan deze pagina. Alle etappes zijn in zijn geheel terug te kijken via Podium.tv.

Proloog: Nog niet fit genoeg

"Ik vond het een mooie proloog, een mooi parcours. Ik denk dat het een proloog is voor tijdrijdsters. Je moet echt macht hebben om hier te kunnen winnen. Helaas was ik vandaag niet goed. Na de Ronde van Vlaanderen heb ik twee dagen ziek op bed gelegen. Ik voel me al een stuk beter maar ik ben nog steeds niet helemaal fit. Ik mag blij zijn dat ik hier kan starten. Ik had me voorgenomen de proloog rustig aan doen, maar als ik start ben kan ik dat natuurlijk gewoon niet, haha. Maar volle bak is hier niet genoeg als je niet fit bent. We hebben nog een aantal dagen en ik merk dat ik goed herstel. Ik hoop dat ik morgen weer wat beter ben en dat ik de ronde goed kan rijden. Ik ga nu vooral goed uitrusten, slapen en hopen dat het de komende dagen beter gaat."

Ondanks dat Ellen niet helemaal fit was finishte ze toch nog in de top-10 op de negende plaats.

 

Proloog uitslag: 9e
Algemeen klassement: 9e (+10")

De race van Ellen (32:20 - 37:09)
Interview met Ellen (1:19 - 2:42)

Etappe 1: 'Just another day at the office'
Vandaag was het een 'langzame' etappe. Er waren twee rijdsters in de aanval en het Boels Dolmans Cycling Team​ kon er met andere teams voor zorgen dat de voorsprong niet al te groot werd. Na wat kopwerk gedaan te hebben hield Ellen zich de rest van de etappe vooraan in het peloton schuil omdat ze nog niet helemaal fit was en om zich te sparen voor de ploegentijdrit van morgen. "Ik heb toch echt een jasje uitgedaan afgelopen drie dagen merk ik. Nu zo goed mogelijk herstellen voor morgen! Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen in de ploegentijdrit."

Etappe uitslag: 9e
Algemeen klassement: 9e (+10")

Etappe 2a: Tweede in de ploegentijdrit
Ellen is met haar ploeg tweede geworden in de ploegentijdrit. Velocio-SRAM was 14 seconde sneller dan Boels-Dolmans over de 15 kilometer. Rabobank-Liv was met 16 seconde langzamer dan Boels-Dolmans derde. Ellen voelde zich vandaag een stuk sterker dan afgelopen dagen en was teverden over haar prestatie. "Wel is het gat met Velocio-SRAM groot, maar dit was ook niet onze beste ploegentijdrit ooit. Ik zie nog diverse verbeterpunten en hoop dat we later in het seizoen nog die extra stap kunnen maken."

Etappe uitslag: 2e
Algemeen klassement: 7e (+22")

Etappe 2b: Westerkwartier
Etappe 2b, later op de middag, kwam uit op een massasprint nadat een kopgroepje en andere rijdsterw weer terug waren ingelopen. Met een wat lastige aankomst zette Boels-Dolmans in op Christine Majerus. Ellen wist Christine op het laatste nog goed naar voren te rijden en sprintte zo naar de derde plaats. Ellen eindigde zelf niet ver daar achter op de zesde plaats. Na afloop heerste er tevredenheid bij Ellen: "Ik kan merken dat de benen een stuk beter voelen dan gisteren. Ik voelde me een stuk sterker en kon goed vooraan mee koersen. Vandaag heb ik niet meer gedacht aan afstappen. Dit geeft moed en moraal voor de komende dagen." 

Etappe uitslag: 7e
Algemeen klassement: 7e (+23")

Etappe 3: In de aanval

Vandaag koos Boels-Dolmans voor de aanval. Samen met ploeggenoten Christine en Lizzie maakte Ellen deel uit van de kopgroep van acht rijdsters. Ze zorgen ervoor dat het hard gekoersd werd en dat ze niet meer werden teruggehaald zouden worden door het peloton. Ook deed het team deed goede zaken bij de bonificatie sprints. Ellen sprong in het laatste gedeelte van de etappe weg uit de kopgroep, maar werd later weer terug gehaald. Ook Christine en Lizzie plaatsten verschillende aanvallen. Na een sterke wedstrijd te hebben laten zien werd de wedstrijd uiteindelijk gewonnen door Kirsten Wild (Hitec). Wel won het team met Lizzie nog de prijs voor strijdlustigste renner.


Ellen en ploegleider Danny Stam te gast bij nabeschouwingsprogramma Sur Place (12:50 - 21:50)
Etappe uitslag: 8e
Algemeen klassement: 5e (+24")

Etappe 4: Borkum: wind, wind, wind

Vandaag werd er gereden op het Duitse eiland Borkum. De wind had er vrij spel en zorgde voor een harde koers. Christine zat met Romy Kasper in een kopgroep van acht rijdsters. Ellen zat er samen met ploeggenote Chantal Blaak vlak achter. Het verschil met de kopgroep was aan het begin klein. maar vanwege de plek van Chrisite in het klassement probeerden Romy en Chrisite vooraan secondes te winnen. Ellen hoefde samen met Chantal daarom niet vol in de achtervolging en kwamen daarom ook niet bij de kopgroep. Wel bouweden ze minuten voorsprong op met het peloton. Christine werd beloond met enkele bonificatiesecondes maar klom net niet naar de tweede plaats, maar was tevreden met haar derde plaats. Ellen was vandaag wat minder tevreden: "Vandaag was het zwaar met de wint maar bij mij liep het echt niet. Af en toe ging er echt door m'n hoofd 'wat doe ik hier.' Ik was deze Energiewacht Tour gewoon niet fit."

Etappe uitslag: 12e
Algemeen klassement: 6e (+1' 02")

Samenvatting
Bekijk hier de samenvatting van alle etappes in een kwartier of een uur. Alle etappes zijn verder in zijn geheel terug te kijken via Podium.tv.


Samenvatting van 16 minuten

Alle hoogtepunten in 55 minuten